Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.
08.10.2021

Sådan kan grønne iværksættere gribe væksten: Dygtighed, det rette marked og en god portion held

En grøn iværksætter, der vil skabe vækst, skal sørge for at være i det rigtige marked. Tjek gerne flere markeder for at være helt sikker. Og en sællert tidligt i forløbet øger chancen for vækst.

Der var fyldt op til sidste stol ved Europe in my region-arrangementet på Green Tech Center i Vejle. Foto: Erhvervsstyrelsen

 

Sådan lød nogle af de interessante informationer, som professor MSO Steffen Korsgaard havde med til et arrangement onsdag den 29. september i Green Tech Center i Vejle. Arrangementet var et led i den fælleseuropæiske kampagne Europe in my region.

Eksperten fra Institut for Entreprenørskab og Relationsledelse på Syddansk Universitet kom med den nyeste viden om vækst og iværksætteri – og blandt andet aflivede han myten om, at vækstvirksomheder fra starten skiller sig ud i forhold til andre virksomheder.

Man kan ikke med afsæt i forskningen forudsige, hvilke virksomheder der bliver til vækstvirksomheder. Man kan kun med sikkerhed sige, at nogle af dem bliver det. Der er ganske enkelt et stort element af tilfældighed i vækst,” sagde Steffen Korsgaard.

SDU-professoren gjorde det dog klart, at iværksættere og startups, der vil skabe vækst, ofte gør de samme ting rigtigt:

Er man i en branche, der vokser, vil der i nogen grad være en højere tendens til at lykkes. Har man et stærkt produkt at lægge ud med, øger det også chancen for vækst. Og meget tyder på, at det også har betydning at have en investor med fra starten, fordi det kan forlænge driften frem til næste ”win,” sagde Steffen Korsgaard til Europe in my region -arrangementet.

Professor MSO Steffen Korsgaard fra Syddansk Universitet kom med den nyeste viden inden for vækst og iværksætteri. Foto: Erhvervsstyrelsen

Der er med andre ord mange udfordringer for iværksættere eller startups. Jørgen Andersen, direktør for Green Tech Center, pegede på, at iværksættere derfor skal erkende, at det ikke nødvendigvis lykkes for dem første gang.

Måske er det først anden eller tredje gang, at det lykkes,” sagde direktøren fra Green Tech Center, som hjælper green tech-virksomheder på vej i to EU-finansierede projekter: Specialiseret erhvervsservice for Green Tech-virksomheder og Smart Energy 2 Market.

LÆS OGSÅ: EU-projekter skaber stærk sundhedsinnovation og seje iværksættere i Nordjylland

LÆS OGSÅ: Maritimt samarbejde har skabt gode idéer og søstærke virksomheder i Svendborg

Og grønne iværksættere er på vej ind i varmen hos investorerne, fortalte head of +impact.io i Danske Bank Mikkel Skott Olsen, der præsenterede en nordisk rapport, State of The Nordic Impact Startups. Den viser en markant stigning i investeringer i virksomheder, der arbejder med bæredygtighed:

Impact startups er sociale iværksættere, der typisk arbejder med et eller flere af FN’s verdensmål. Og dem går investorerne i stigende grad efter,” fortalte eksperten fra Danske Bank.

FAKTA Om Europe in my region

Den fælleseuropæiske kampagne Europe in my region sætter fra september til november fokus på iværksætteri og innovation, og der er arrangementer over hele landet.

Afviklede arrangementer i Syddanmark:

  • 29. september: Arrangement om bæredygtighed i iværksætteri, Green Tech House, Vejle

Kommende arrangementer i Syddanmark:

  • 18. november: Odense Robotics Startup Programme, Odense
  • 24. november: Industriel Elektronik Innovation, SDU, Sønderborg

Læs om alle de danske Europe in my region-arrangementer