Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.
07.05.2013

Midtjyske ældre skal innovere sig til unikke fødevarer

Tag ældre, kokke og ernæringseksperter - og tilsæt en god sjat brugerdrevet innovation. Så har du hovedingredienserne i et nyt projekt fra Videnscenter for Fødevareudvikling (VIFU). Projekt "Ready to cook" skal skabe unikke måltidsløsninger, der kan skræddersys til ældres meget forskelligartede smag, ernæringsbehov og energi - og sikre optimal madglæde. Projektet vil samtidigt bidrage til udviklingen af nye koncepter og markeder inden for fødevareerhvervet og fremme offentligt-privat samarbejde.  EU's Regionalfond støtter projektet med ca. 2 mio. kr. - efter indstilling fra Vækstforum Midtjylland.  
 

Det kan gå ud over både ernæring og livskvalitet, når ældre vælger en madordning med færdiglavet standard-mad, fordi kræfterne ikke længere rækker til indkøb og madlavning. Selvom traditionelle madordninger er gode, tager de nemlig sjældent højde for ældres individuelle ønsker. Det skal projektet "Ready to cook" nu lave om på.

Direktør i VIFU, Dorte Storper:

 

 Ældre er som vi andre meget forskellige. De har forskellig smag og forskellige fysiske forudsætninger. 27 % af alle ældre er småtspisende og har derfor brug for flere kalorier, mens andre omvendt har problemer med overvægt. Derfor er der i høj grad behov for at udvikle produkter og måltidsløsninger, som gør det muligt at tilpasse maden individuelt til den ældres behov og fysik.

Tilbage til kødgryderne

Udgangspunktet er, at ældre, madleverandører og fødevarevirksomheder, sammen skal udvikle de nye madprodukter, der ikke blot skal passe til ernæringsbehov og smag, men også sikre, at de ældre kan tage aktiv del i madlavningen, når det er muligt.

En væsentlig del af projektet handler om, at de ældre sammen med fagfolk udvikler madprodukter, som de selv kan være med til at færdigtilberede i hjemmet - uden at opgaven bliver uoverskuelig. Det kan fx være en bøf, der skal steges, eller kartofler, der skal koges eller krydres.  Det giver øget madglæde og appetit og er med til at sikre at de ældre holder sig raske og rørige og bevarer deres valgfrihed bedst muligt, siger Dorte Storper.

Fremdrift for fødevareerhverv

Projektet vurderes til at have et stort erhvervspotentiale inden for fødevareerhvervet, fordi de deltagende virksomheder får tilført ny viden om brugerdreven innovation, som de kan anvende i deres fremtidige udvikling.

 

Vi tror på, at virksomhederne i projektet vil kunne opdyrke helt nye markedsmuligheder. De vil komme med i en innovativ udviklingsproces, som vil resultere i en række nye måltidskomponenter, fx i form af halvfabrikata, der ikke kun er attraktive for ældre. Produkterne vil også kunne være interessante for fx børnefamilier, singlehusholdninger eller andre, som gerne vil have sund og varieret mad på en nem måde. Derfor har vi en forventning om, at projektet vil være med til at åbne nye vækstmuligheder for fødevareerhvervet, forklarer Dorte Storper.

Projektet vil ligeledes have fokus på at fremme offentligt-privat samarbejde mellem kommunale madleverandører og fødevarevirksomheder, da det er en væsentlig forudsætning for at kunne tilbyde ældre individuelt tilpassede måltidsløsninger.  Målet er, at konceptet i løbet af projektperioden implementeres i minimum 4 kommunale madordninger.

Fakta om projektet

Projektet modtager ca. 2 mio. kr. fra EU's Regionalfond

Projektet er en del af Vækstforum Midtjyllands satsning på klog hverdagsmad.

I alt 15 midtjyske madleverandører og fødevarevirksomheder deltager i projektet, der løber til februar 2014.

Kontakt

Videnscenter for fødevareudvikling (VIFU), direktør Dorte Storper, tlf. 9612 7628
Erhvervsstyrelsen, Martin Kastoft Nielsen, tlf. 3546 6452

Fakta om EU's strukturfonde - Regional- og Socialfonden

Danmark modtager i perioden 2007-2013 3,5 milliard kr. fra EU's strukturfonde. Halvdelen af midlerne kommer fra Socialfonden og halvdelen fra Regionalfonden.

Regionalfondsprogrammets formål i Danmark er at styrke den regionale konkurrenceevne og beskæftigelse ved at forbedre vækstvilkårene inden for innovation, iværksætteri og anvendelsen af ny teknologi.

I perioden 2007-13 er der under regionalfondsprogrammet 1,825 milliard kroner til rådighed til at styrke den regionale konkurrenceevne og beskæftigelse. Det sker ved at forbedre vækstvilkårene inden for innovation, iværksætteri og anvendelse af ny teknologi.

Læs mere om

EU's Regionalfond på www.regionalt.dk