Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.
25.06.2020

Innovationssamarbejde sendte lille Aarhus-virksomhed ind i varmen hos vindmøllegiganter

Store og små aktører fik gevinst af strukturfondsprojekt i Energy Innovation Cluster, som står bag en række vellykkede innovationssamarbejder.

En ny tårnfod, der passer til alle gænge typer møllesektioner på markedet, er det konkrete resultat af et innovationssamarbejde i strukturfondsprojektet "Innovationssamarbejder i offshoreklyngen". Foto: Energy Innovation Cluster

Alle virksomheder burde arbejde med innovation, og man skal ikke holde sig tilbage, fordi man er en lille virksomhed. Det åbner døre til steder, hvor man ellers ikke ville kunne komme ind.”

Sådan siger direktør Kim D. Jensen i Aarhus-virksomheden Advantis efter et vellykket innovationssamarbejde med nogle af vindmøllebranchens allerstørste aktører i et regionalfondsprojekt under Energy Innovation Cluster (EIC) i Esbjerg. EIC er en klyngeorganisation og et innovationsnetværk for energiproduktion.

Advantis er en af mange virksomheder, som har deltaget i et innovationssamarbejde i projektet ”Innovationssamarbejder i offshoreklyngen”. Projektet har fået 13,3 mio. kr. i støtte fra EU’s Regionalfond.

Samarbejderne har til formål at skabe innovative virksomheder, og det foregår efter EIC’s succesrige opskrift: En problemejer efterspørger et produkt eller en løsning, som leveres af en problemløser, der får hjælp fra underleverandører og en videninstitution.

Det er en stor fordel i et innovationssamarbejde, at der er nogen, der står med et problem, som de skal have løst hos nogle som os. Det giver langt mere vind i et projekt,” siger Kim D. Jensen.

Den lille Aarhus-virksomhed, der leverer industrielt design, sad i Common Equipment Towers-projektet til bords med vindmølle-producenterne Siemens Gamesa og MHI Vestas under arbejdet med at udvikle en ny, standardiseret stålfod, der kan bære op til 200 tons tunge vindmølletårne under transport.

Giganterne bakker op med bestillinger

Arbejdet i projektet er netop afsluttet med en prototype, som er testet i Give og på Esbjerg Havn.

Udstyret kan anvendes fra det tidspunkt, tårnet er produceret, og indtil det rejses og samles i den havn, hvorfra havvindmølleparken skal udskibes.

Både Simens Gamesa og MHI Vestas har allerede afgivet bestillinger på den nye standardiserede fod, og for Advantis har projektet betydet, at virksomheden har fået en rammeaftale med MHI Vestas om at være leverandør på design.

For vores lille virksomhed har det været spændende at sidde og udveksle viden og erfaring med to megastore virksomheder, og generelt har samarbejdet været en kæmpegevinst. Og på sigt kommer den investering i udviklingsarbejde til at give flere arbejdspladser,” siger Kim D. Jensen fra Advantis.

Projektleder Christian Munk Jensen er enig:

Det har givet Advantis super erfaring på et helt særligt område hos to store producenter af vindmøller, og det har gjort virksomheden mere innovativ end tidligere.”

I projektet lød opgaven på at udvikle en standardiseret transportramme og løfteudstyr til transport og opbevaring af vindmølletårne, som kan bruges af aktører i vindmølleindustrien. På den måde kan industrien have en fælles pulje af udstyr i stedet for at have hver deres, ligesom det i dag er tilfældet med europaller.

 

Den nye standardiserede fod passer til alle gænge typer møllesektioner på markedet. Den er lettere end tidligere versioner, og der kan spares op mod en hel dag alene i montagen, vurderer Advantis. Foto: Energy Innovation Cluster

 

Bag ønsket stod Siemens Gamesa og MHI Vestas, som siden 2017 har samarbejdet med EIC om at standardisere standarder, udstyr og guidelines på områder, som ikke er forretningskritiske for vindmølleproducenterne.

Både standardiseringsprojekterne og EU-projektet bidrager til industrialiseringen af vindmølleindustrien, så  omkostningerne kan sænkes, og sikkerheden og kvaliteten kan øges.

Det mål nåede vi, for produktet er enkelt og billigt. Mange værktøjer er simpelthen så avancerede i dag, og de bliver nemt meget dyre at producere. Vi udviklede derfor en løsning, der kræver meget mindre svejsning, er lettere og billigere at transportere og montere,” siger Kim D. Jensen, som vurderer, at man i montageprocessen kommer til at spare en del tid.

Tårnfoden er udviklet som et industrialiseringsprodukt uden rettigheder, så produktets specifikationer efterfølgende kan tilgås af alle aktører i vindindustrien.

Regionalfondsprojektet ”Innovationssamarbejder i offshoreklyngen” har siden august 2016 arbejdet på at skabe flere innovative virksomheder i offshorebranchen via samarbejder om konkrete projekter mellem virksomheder og videninstitutioner. Overliggeren ligger højt i projektet, idet der skal skabes 12 nye innovative virksomheder gennem udviklingen af konkrete nye produkter eller services. Når virksomhederne for alvor begynder at folde sig ud, ventes det at afføde 535 mio. kr. i øget omsætning, 291 mio. kr. i øget eksport og 231 nye job.

EIC: Vores innovationsmodel virker

Og det første mål skal nok blive nået, lyder det fra ledelsen i EIC.

Vores vurdering er, at halvdelen af de 12 innovative virksomheder skabes undervejs i projektperioden, mens resten kommer efter projektperioden. Og virksomhederne er nye virksomheder, som parterne i innovationssamarbejdet grundlægger. Effekterne på omsætning, eksport og arbejdspladser kommer i de følgende år, men dem tror vi også på,” siger Glenda Napier, der er administrerende direktør i EIC.

Hun peger på organisationens model for innovationssamarbejder som grundlag for succesen, og hun håber, at den vil danne skole andre steder i landet:

Vi tror, at det samlede projekt med alle 12 innovationssamarbejder er med til at skabe en ”Silicon Valley”-effekt i Danmark. Vi har skabt en fælles opfattelse af, at det er i orden og en god metode at arbejde sammen på kryds og tværs, dele viden og i fællesskab udvikle løsninger og produkter.

FAKTA OM ”Innovationssamarbejder i offshoreklyngen”

Projektet begyndte i august 2016 og afsluttes med udgangen af 2020. Operatør er Energy Innovation Cluster (EIC), en klyngeorganisation og et innovationsnetværk for energiproduktion. Projektet støttes af EU’s Regionalfond med 13,3 mio. kr.

Offshore-industrien har et stort vækstpotentiale, men kæmper med en høj omkostningsstruktur, der kan lægge en dæmper på væksten. Løsninger til at nedbringe omkostningerne vil give muligheder for vækst og øget aktivitetsniveau for SMV’er i offshoreklyngen.

Projektet består af 12 innovationssamarbejder med fokus på at reducere omkostningerne via innovation og udvikling af nye løsninger, der kan skabe fremgang på offshoreområdet - både nationalt såvel som internationalt.

Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

 

FAKTA OM EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive