Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.
04.12.2014

Filterfirma skaber vækst på Lolland

Der er fart over feltet i filterfirmaet S.E.W. North Filtration fra Maribo. Virksomheden, der laver indmad til miljøvenlige filteranlæg, er på få år vokset fra 2 til 19 medarbejdere, og for nylig fik virksomheden Nordeas Erhvervspris. Erfaring, lokal, lollandsk arbejdskraft og EU-investeringer er en del af forklaringen.

Mens boligmarked og beskæftigelse på Lolland har set bedre dage, så har filterfirmaet S.E.W. North Filtration fra Maribo haft anderledes vind i sejlene.

Jacob Jacobsen og Lars Pedersen etablerede virksomheden i 2011. Siden har de ikke set sig tilbage.

Med en aktuel årlig omsætningsvækst på 25 pct. og sorte tal på bundlinjen, er der udsigt til vækst og forhåbentligt nye job i lokalområdet.

Lovende fremtid

De kommende måneder står på endnu en udvidelse af produktionskapaciteten for virksomheden.

Vi har gennem et stykke tid stået med det luksusproblem, at vi har måttet sige nej til nye ordrer og kunder – også selvom der er sket en lille afmatning på nogle af vores markeder henover sommeren, forklarer Jacob Jacobsen.

Udvidelsen giver virksomheden mulighed for at møde efterspørgslen og påbegynde en gradvis udvidelse af eksporten. Fra det nuværende primærmarked i Europa til nye markeder i blandt andet Mellemøsten og Kina.

Det skal dog ikke gå stærkere end, at virksomheden kan følge med, understreger de to direktører:

I vores branche betyder ry og rygte utroligt meget. Derfor er vi meget bevidste om, at udviklingen skal foregå i et tempo, hvor vi kan stå inde for både kvalitet og økonomi undervejs, lyder det fra Jacob Jacobsen.

Konkurrerer ikke på pris

Netop kvaliteten af produkter og løsninger er, ifølge direktørerne, en afgørende del af forklaringen på virksomhedens succes.

Både Lars og jeg har omfattende brancheerfaring. Det betyder, at vi kan tilbyde vores kunder nogle skræddersyede løsninger, der passer præcist til deres behov, og så er prisen ikke helt så afgørende, selvom den selvfølgelig også skal være i orden, forklarer Jacob Jacobsen.

Som underleverandør til producenter af filteranlæg nyder S.E.W. North Filtration også godt af den øgede fokus på cleantech og miljøvenlig produktion.

Når vi vælger at investere i større produktionskapacitet, så er det selvfølgelig fordi, vi mener, at der er et stort vækstpotentiale i filterproduktion. Mens skærpede miljøkrav kan være en ekstra omkostning for andre virksomheder, så udgør det en forretningsmulighed for os. Derfor kan vi profitere af, at der kommer mere og mere fokus på miljøvenlig produktion. Det stimulerer simpelthen efterspørgslen efter vores løsninger, forklarer Lars Pedersen.

Arbejdsmoral og EU-investering

Selvom Danmark gennem en årrække har haft svært ved at fastholde produktionsarbejdspladser, har det ikke givet anledning til bekymring for de to iværksættere.

Det er nok dyrere at producere i Danmark, men det kan altså sagtens lade sig gøre. Også her på Lolland, hvor vi sammenlignet med andre landsdele måske nok har ekstra logistikomkostninger, men til gengæld væsentlige lavere udgifter til andre driftsomkostninger fx husleje.

En væsentlig del af forklaringen skal findes hos den lokale arbejdskraft.

Kvalitet og fleksibilitet er en væsentlig del af vores DNA. Derfor er det også afgørende, at vi har adgang til meget stabil, kvalitetsorienteret og fleksibel arbejdskraft, som gør det muligt at producere og levere varer, der matcher efterspørgslen. Og lige præcis det, har vi her på Lolland, forklarer Jacob Jacobsen, der også håber på, at den kommende Femern-forbindelse vil give ekstra konkurrencefordele for virksomheden.

Fordi virksomheden hører hjemme på Lolland, har det samtidigt været muligt for virksomheden at få investeringsstøtte fra EU’s Regionalfond til et projekt om indkøb af nyt produktionsudstyr.

Det har selvfølgelig haft kæmpestor betydning for os, at det har været muligt at få investeringsstøtte fra EU. Det har blandt andet betydet, at vi har kunnet investere i helt nye produktionslinjer og udvikle flere innovative og eksportorienterede filterløsninger, forklarer Jacob Jacobsen.

Med investeringen fra Regionalfonden fulgte en forventning om, at virksomheden ville skabe flere arbejdspladser.

Man hører nogle gange om, at der ikke kommer nok ud af EU-ordningerne. Der er vi og vores medarbejdere heldigvis et godt eksempel på det modsatte, og det kan vi godt være stolte af, lyder det fra Jacob Jacobsen.

Automatisering og friske øjne

Det kommende år står på nye vækstplaner for S.E.W. North Filtration.

Vi har først og fremmest fokus på mulighederne i nye eksportmarkeder, mens vi på de indre linjer fastholder fokus på at optimere vores produktion. Vi vil blandt andet gerne automatisere nogle processer ved hjælp af robotter. Både for at blive mere effektive, men også for at undgå nogle af de meget fysisk krævende arbejdsprocesser.

Et andet element i at sikre virksomhedens fortsatte udvikling har været at tilknytte professionelle bestyrelsesmedlemmer.

Vi har ambitioner på virksomhedens vegne, men vi kender også godt vores egne begrænsninger – vi er først og fremmest filternørder og helt tæt på den daglige drift, så vi tror på, at det giver god mening at hive nogle kompetente erhvervsfolk ind, der kan se det hele ovenfra og udfordre os på virksomhedens strategiske udvikling, slutter Jacob Jacobsen.

Fakta:

S.E.W. North Filtration har i alt fået ca. 1.5 mio. kr i investeringsstøtte fra Regionalfonden til projekter om indkøb af nyt produktionsudstyr.