EU gør Sydjylland grønnere
I Fredericia - lige ud til Lillebælt - ligger landets næststørste rensningsanlæg. Det lyder som skrækscenariet for de fleste miljøforkæmpere, men i Fredericia tager man miljøet alvorligt. Her sørger man nemlig for, at vandet, der ledes ud i havet, er rent nok til, at Lillebælts mange marsvin kan trives i det.
Fredericia Kommune er en del af EU-projektet Energioptimering og affaldshåndtering, som har forsyningsselskabet Fredericia Spildevand og Energi som projektpartner. Tilbage i 2017 fik rensningsanlægget 6 mio. kr. fra EU’s Regionalfond til at udvikle sig mere bæredygtigt. Det har betydet, at rensningsanlægget i dag bruger en avanceret styring til at overvåge rensetankene. På den måde kan man dosere kemikalierne, der renser spildevandet, helt præcist til forholdene. Og dermed undgås unødige kemikalier i vandmiljøet.
Anlægget har også testet og implementeret et system, der gør det muligt at filtrere mere slam fra spildevandet end før. Processen har vist sig at være win-win for energiregnskabet. Når slammet er fjernet, skal anlægget nemlig bruge mindre energi til at rense vandet efterfølgende. Samtidig kan slammet indgå i produktionen af biogas på rensningsanlægget. Derfor er anlægget i dag tæt på at være 100 procent energineutralt.
Du kan læse mere om udviklingen hos Fredericia Spildevand og Energi i artiklen på vores hjemmeside.
Fakta om EU-projektet
Projektet Energioptimering og affaldshåndtering arbejder for at sikre bæredygtig, grøn byudvikling i Fredericia Kommune. En del af projektet omhandler kommunens spildevandsanlæg. Her understøtter projektet Fredericia Spildevand og Energis vision om at blive energineutral og senere også CO₂-neutral i 2030.
Projektinformation:
Projektet løber fra den 6. januar 2017 til den 1. juli 2020, det er støttet med 12 mio. kr. fra EU's Regionalfond og drives af Fredericia Kommune.