Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.

EU gør Bornholm grønnere

I Svaneke på Bornholm ligger Pernille Bülows glaspusteri. Udefra ligner butikken en af Bornholms mange andre butikker med kunsthåndværk, men Pernilles produkter er ikke som alle andres. I produktionen er der nemlig et særligt fokus på grøn og cirkulær økonomi.

Pernille Bülow har arbejdet med bæredygtighed i sin produktion gennem mange år. Men det var først, da virksomheden deltog i projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm, der er støttet med 8 mio. kr. fra EU's Regionalfond, at der for alvor kom skred i den grønne omstilling.

I projektet fik Pernille Bülow hjælp til at omlægge produktionen. Omlægningen betyder, at glaspusteriet i dag genanvender affaldsglas fra insulinrør. Og det kan ses på CO₂-udledningen. Pernille Bülow forventer et fald på hele 46-65 pct. pr. kilo glas.

Den grønne omstilling bidrager positivt til forretningen på flere måder. Til arbejdet med genbrugsglas har glaspusteriet investeret i nye ovne, og samtidig har virksomheden fordoblet antallet af medarbejdere fra ni til 18 på bare et år.

”Det bedste ved projektet er, at vi er blevet oplyst. Nu ved vi, hvad vi udleder, og hvordan vi kan udlede mindre CO₂ – til gavn for klimaet og miljøet,” fortæller Pernille Bülow.

Du kan læse mere om udviklingen hos Pernille Bülow i artiklen på vores hjemmeside.

Fakta om EU-projektet

Projektet Bæredygtig Bundlinje Bornholm støtter små og mellemstore virksomheder på Bornholm i grøn forretningsudvikling med fokus på energi- og materialeeffektiviseringer. Virksomhederne uddannes blandt andet i at identificere de konkurrencefordele, der er forbundet med produkter eller services i en cirkulær økonomi.

Projektinformation:

Projektet løber fra den 1. november 2017 til den 31. december 2021, det er støttet med 8,1 mio. kr. fra EU's Regionalfond og drives af Gate 21

Læs mere om projektet i projektdatabasen