Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.
21.05.2021

EU banede vejen for Sydfyns iværksættere: Nu træder Svendborg til med penge

Tre store EU-betalte projekter har over de seneste 10 år skabt et stærkt iværksættermiljø på Sydfyn. Iværksætterne bliver ved med at banke på, og derfor viderefører Svendborg Kommune nu aktiviteterne.

Efter 10 år med tre store EU-medfinansierede iværksætterprojekter på Sydfyn sluttede det største, Medstrøm, kort før jul. Men succes forpligter, og derfor har Svendborg Kommune med en bevilling på 750.000 kr. sikret, at der også fremover bliver gjort en stærk indsats for iværksættere på Sydfyn – foreløbig i resten af 2021.

Indsatsen er et led i Svendborg Kommunes indsats for at afhjælpe de negative konsekvenser, som erhvervslivet har oplevet under COVID-19-pandemien. Borgmester Bo Hansen kalder det ”vigtigt”, at iværksætterindsatsen fortsætter:

Her på Sydfyn sætter vi virkelig pris på, at så mange gerne vil være iværksættere. Dels skaber de nye virksomheder vækst og arbejdspladser, når de lykkes. Det har vi har brug for - især nu. Dels giver vores iværksættermiljøer en dynamik til området, som er med til at tiltrække endnu flere iværksættere – også fra de større byer.”

Fra ”syretest” til langsigtet forretningsudvikling

De fire iværksætterforløb, som byrådet i Svendborg har sat penge af til, er målrettet de første kritiske år af ny virksomheds liv – lige fra ”syretest” af en god idé hos en kommende iværksætter til fortsat forretningsudvikling blandt etablerede iværksættere.

Læs her hvordan et afgørende råd fra Medstrøm skabte en verdensomspændende forretning med plantefarvet garn

Og læs her hvordan Medstrøm lærte iværksættere at skabe vækst i deres forretninger

Indsatsen kommer fortsat til at foregå i Fremtidsfabrikkerne på Svendborg Havn, hvor kommunen har samlet sine erhvervsfremmeaktiviteter og kommunens erhvervskontor.

Søren Bach-Hansen, erhvervschef i Svendborg Kommune, siger, at de mange år med EU-projekter har givet Sydfyn en unik mulighed:

Vi har opbygget nogle solide erfaringer, som gør, at vi ved, hvad der skal til, for at vores indsats faktisk gør en markant forskel for iværksætterne. Det er ikke nemt at starte i krisetider, men omvendt har iværksættere, der starter og overlever under en krise, større sandsynlighed for vækst og overlevelse på langt sigt. Så hvis vi kan hjælpe de mange iværksættere, der opsøger os, fordi de vil starte nu, så kan det gå hen og blive en virkelig god investering på lang sigt.”

Socialfondsprojektet Medstrøm lukkede i november 2020 efter mere end fem års arbejde med over 1.400 iværksættere i Region Syddanmark. Igennem projektet blev der skabt 355 mio. kr. i meromsætning, svarende til over 300 arbejdspladser om året. Desuden har deltagerne i Medstrøm vist en højere tendens til overlevelse end den typiske iværksættervirksomhed, og kvindelige iværksættere strømmede til projektet i hidtil uset omfang.  EU’s Socialfond har støttet Medstrøm med 25,1 mio. kr.

Læs om Medstrøm i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

FAKTA Om EU’s Socialfond

I perioden 2014-2020 investerer EU's Socialfond, Regionalfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Socialfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet iværksætteri, uddannelse og social inklusion. Vi skal have flere nye virksomheder og en dygtigere arbejdsstyrke. Det er afgørende forudsætninger for at øget produktivitet, konkurrenceevne og vækst. Derfor medfinansierer EU's Socialfond projekter, der skal:

  • Øge iværksætteraktiviteten og sørge for vækstrettet kompetenceudvikling i små og mellemstore virksomheder
  • Fremme social inklusion – via særligt tilrettelagte ungdomsuddannelser, indslusningsforløb til arbejdsmarkedet og socialøkonomiske virksomheder
  • Styrke erhvervsuddannelserne, erhvervsfaglige uddannelser og videregående uddannelser.