Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.
18.03.2021

DigiRehab satte kurs mod ny vækst i EU-projekt: ”I dag er det ikke nok bare at have et godt produkt”

Regionalfondsprojekt fra Erhvervshus Hovedstaden skaber vækst i iværksættervirksomheder, der sælger velfærds- og sundhedsløsninger til det offentlige. Med ekstra midler fra Danmarks Erhvervs-fremmebestyrelse tages der nu hul på virksomhedernes udfordringer og muligheder i kølvandet på COVID-19-pandemien.

Hvordan skaber man mere vækst i sin iværksættervirksomhed – ikke mindst med de udfordringer, som COVID-19 har udløst? Og hvorfor sælger produktet ikke nærmest af sig selv, når det nu er så godt?

Det har mange virksomheder fået gode svar på i regionalfondsprojektet ”Sund Vækst”, der er drevet af Erhvervshus Hovedstaden.

Via EU-projektet "Sund vækst" fik adm. direktør Niels Heuer i DigiRehab i Viborg en ny indgang til flere kunder i den kommunale hjemmepleje. Foto: DigiRehab

Det gælder blandt andet den fire år gamle welfaretech-virksomhed DigiRehab i Viborg, der producerer og sælger en software-løsning, der gør det muligt for borgere, der får hjælp af den kommunale hjemmepleje, til at træne fysisk – blot med assistance fra deres sosu-assistent.

Markedsforståelse og strategisk retning

DigiRehab havde solgt softwareløsningen til over 20 kommuner, men ville gerne have endnu mere tempo på væksten.

Vi troede, at når vi havde vist vores værd i en stribe kommuner, ville kunderne komme af sig selv. Men produktet sælger ikke sig selv, bare fordi vi synes, at det er godt, og derfor henvendte vi os i ”Sund Vækst” for at arbejde med en vækstplan og et bud på en bedre kommunikation med kunderne,” fortæller administrerende direktør i DigiRehab, Niels Heuer.

I ”Sund Vækst” betaler virksomhederne 15.000 kr. for at deltage og forpligter sig desuden til at levere 400 arbejdstimer. For indsatsen får virksomhederne en række workshops, en dybdegående vækstanalyse, en optimeret forretningsmodel, en langsigtet vækstplan, adgang til eksperter og sparring – samt op til 95.000 kr. i støtte til køb af ekstern konsulenthjælp.

For DigiRehab har deltagelsen i ”Sund Vækst” skabt en ny markedsforståelse og en klarere strategisk retning for virksomhedens vækst.

Vi undrede os over, at vi ikke havde mere vækst med et produkt, som er interessant for medarbejdere og kan spare kommunerne penge. Nu har vi har indset, at vi i langt højere grad skal ind og understøtte kommunerne, for værdikæden rummer simpelthen andet end det at sælge et produkt. Det handler også om oplysning og om implementering af produktet i dagligdagen i hjemmeplejen,” siger direktør Niels Heuer.

Han tilføjer, at forløbet i ”Sund Vækst”, som sluttede i foråret 2020, har givet stof til eftertanke om væksten i DigiRehab:

Vi har fået bedre forståelse for markedet med offentlige kunder. Ofte kan der være

gået op til halvandet år, fra den første kontakt og frem til et salg, og vi fik indsigt i, hvad der i den periode sker på den anden side af forhandlingsbordet.”  

Med den nye indsigt har DigiRehab lagt kursen i forhold til udbredelsen til offentlige kunder. Der er udformet en vækstplan med mål om 8-10 nye kommuner i kundekartoteket hvert år i de næste tre-fire år samt eksport af trænings-løsningen til Tyskland, Norge, Finland, Østrig og Sverige.

”Vi er meget interesserede i vækst, og siden nytår har vi udvidet bestyrelsen med flere professionelle kræfter,” siger Niels Heuer.

Mere end hver fjerde af Danmarks kommuner har købt DigiRehabs tablet med fysisk træning til borgere i hjemmeplejen. Med en vækstplan og en ny kommunikationsstrategi vil Viborg-virksomheden gå efter endnu flere offentlige kunder. Foto: DigiRehab

DigiRehab fik også fornyet sin kommunikationsstrategi, og efter forløbet har virksomheden ansat en kommunikationsmedarbejder samt yderligere en konsulent.

66 virksomheder med i ”Sund Vækst”

Regionalfondsprojektet hjælper virksomheder som DigiRehab, der arbejder inden for sundhed- og velfærdsteknologi (health tech og care tech), med at lave vækstplaner, der skal booste salget i det offentlige. Projektet startede i 2016 og har siden hjulpet 45 virksomheder - primært i Hovedstaden - med at lave effektive vækstplaner for salg til det offentlige.

I april 2020 fik projektet en tillægsbevilling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses COVID-19-pulje. Det giver yderligere 21 virksomheder mulighed for at få kigget på nye forretningsmuligheder i både Danmark og udlandet for salg af deres sundhedsløsninger.

COVID-19 fylder en del for virksomheder, der har det offentlige som kunder. Nogle virksomheder ser COVID-19 som potentiale, men de fleste har svært ved at tænke det ind som en ny forretningsmulighed,” siger Brian Jacobsen, projektleder ved Erhvervshus Hovedstaden.

Også DigiRehab har mærket COVID-19-pandemiens konsekvenser, siger Niels Heuer:

I det seneste halve års tid har det været lidt trægt at komme i kontakt med nye offentlige kunder. Men vi skal nok komme tilbage, når åget fra COVID-19 efterhånden letter.”

Projektleder Brian Jacobsen ser dog store muligheder i COVID-19 for virksomheder, der producerer velfærds- og sundhedsløsninger:

COVID-19 rummer både udfordringer og muligheder for virksomheder, der sælger til offentlige kunder. I denne periode er offentlige kunder vigtige, fordi de har stabile budgetter og efterspørger sundheds- og velfærdsteknologi uanset COVID-19. Og samtidig er der nye forretningsmuligheder – både i Danmark og i udlandet – for sundhedsløsninger, som kan afhjælpe følgerne af epidemien.”

FAKTA Om ”Flere vækstvirksomheder – Sund vækst”

Projektet hjælper virksomheder inden for sundhed- og velfærdsteknologi (health tech og care tech) med at lave vækstplaner, der skal booste salget i det offentlige. Projektet fik i april 2020 tillægsbevilling fra Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses COVID-19-pulje til at hjælpe virksomhederne med de udfordringer og muligheder, som pandemien har skabt.

Projektet startede i juni 2016 og slutter med udgangen af 2021. Det har modtaget medfinansiering på 14,8 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 2,2 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler.

Erhvervshus Hovedstaden er operatør på projektet.

Læs mere på projektets hjemmeside

Læs mere om projektet i Erhvervsstyrelsens projektdatabase

Læs mere om Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse

FAKTA Om EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.
  • Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med byer over 30.000 indbyggere