Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.
15.02.2021

Brødre kæmper for plastpallens gennembrud: ”Det skal være i orden, og det må ikke være dyrere”

Efter fire års forarbejde er MV Plast i Randers på vej med den første palle produceret af 100 procent genbrugsplast. Det sidste skub fik MV Plast af det store regionalfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er.

Michael Velling ejer MV Plast sammen med sin bror, Mogens. Nu har brødrene kastet sig ud i den grønne omstilling med udvikling af en plastpalle baseret på genbrugsplast. Målet er at konkurrere med en af de store klassikere inden for logistik, træpallen. Foto: MV Plast

 

Som vi har indrettet os i samfundet, kan vi ikke undvære plastic. Men vi er nødt til at se på, hvilken planet vi efterlader til vores efterkommere. Vi producerer rigtig meget plastic, og det kan ikke passe, at vi ikke kan genbruge mere af det, end vi gør.”

Sådan lyder det fra brødreparret Michael og Mogens Velling, der løbende forsøger at gøre plastproduktionen i deres virksomhed, MV Plast i Randers, endnu mere bæredygtig.

Lige nu sker det blandt andet med en cradle-to-cradle-certificering, som Velling-brødrene får hjælp til via det store landsdækkende strukturfondsprogram Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er (GCO). Programmet er Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses hidtil største satsning på grøn omstilling i SMV’er, og bestyrelsen har støttet programmet med ca. 95 mio.

I MV Plast er 20 procent af produktionen baseret på genbrugsplast, og netop nu arbejder virksomheden på at lancere markedets første plastpalle, der udelukkende er produceret af genbrugsplast.

Vi har mange kunder, som allerede har vist interesse for plastpallen. Den er lettere at gøre ren og sviner ikke, den holder længere end træ, og desuden vejer den kun 11 kilo, så der er mindre risiko for arbejdsulykker. Desuden får vi genbrugt en hel masse plastic,” forklarer Mogens Velling. 

Plastaffald er den væsentligste kilde til Danmarks CO2-udledning fra forbrænding af affald, og genanvendelse af plast er et vigtigt ben i klimaplanen, der er aftalt mellem Regeringen og en række af Folketingets partier. Her er visionen, at 80 pct. af Danmarks plastaffald i 2030 skal være genanvendt, så det ikke når frem til forbrændingen.

Bæredygtighed og pris er afgørende

Plastaffaldet er med andre ord en udfordring for samfundet, men også en mulighed for virksomhederne. For brødrene bag MV Plast har det formet tanken om at kaste sig ud i at konkurrere med en af de store klassikere inden for logistik, træpallen. Det kræver blandt andet, at det kan dokumenteres, at plasticpallerne er mindre miljøbelastende end træpallerne.

Her skal cradle-to-cradle-certificeringen være det, der overbeviser kunderne i fremtiden, for allerede nu stiller markedet krav til genbrugsprodukter, siger Mogens Velling:

Produkter lavet af genbrugsmateriale må ikke være dyrere end varer lavet af nye råvarer. Først når prisen er den samme, bliver bæredygtighed et reelt tilvalg for kunderne – og når de står over for et valg mellem to produkter, bliver en C2C-certificering afgørende.”

--------------------------------------

FAKTA Om cradle-to-cradle

Cradle-to-cradle (på dansk “vugge til vugge”) er et designkoncept, hvor produkter indgår i biologiske eller tekniske kredsløb og skaber værdi for både mennesker, miljø og økonomi. Med udgangspunkt i cradle-to-cradle-konceptet er der udviklet en produktstandard, Cradle to Cradle Certified™ Product Standard. Standarden administreres af den uafhængige nonprofit organisation Cradle to Cradle Products Innovation Institute. Produkter kan certificeres gennem samarbejde med vurderingsorganer, der er akkrediteret af instituttet. Kilde: Vugge Til Vugge ApS

--------------------------------------

MV Plast er blot én af flere hundrede virksomheder, der får assistance til grøn omstilling via GCO. En del af programmet er viet til en øget genanvendelse af plast og til at udvikle forretningsmodeller baseret på plastgenanvendelse.

Plastprogrammet hjælper virksomhederne med denne indsats, der tilpasses hver enkelt virksomheds udfordring med den grønne og cirkulære omstilling. I mange tilfælde handler det om, at virksomhederne er så begravet i produktion, at de har svært ved at finde overskud til udvikling.

Grøn omstilling skal være lønsom

Virksomhedernes udfordring forklares således af Jonas Junge Andersen, senior projektleder i CLEAN, Danmarks klyngeorganisation for miljøteknologi – der er en af de 17 partnere i det store projekt:

Det er meget enkelt: Virksomhederne skal kunne tjene penge på at lave en grøn omstilling, så forretningen kommer til at spire i takt med, at virksomheden gør planeten en tjeneste. Det er en krævende øvelse, men vi har masser af eksempler på, at det kan lykkes – også for helt almindelige virksomheder.”

Den nye plasticpalle fra MV Plast vejer 11 kilo og kan tåle en belastning på fire tons og temperaturer fra minus 20 til plus 60 graders varme. Foto: MV Plast

Han tilføjer:

Vi kan hjælpe virksomhederne med at få hjælp fra nogle af de dygtigste eksperter på det grønne område. Hos GCO får virksomhederne en unik mulighed for at få målt og dokumenteret hele virksomhedens C0₂-aftryk, at få overblik over deres grønne forretningspotentialer og en konkret plan for, hvordan de fremadrettet kan designe, producere og sælge mere grønne og cirkulære produkter og løsninger.”

MV Plasts forløb i GCO blev faciliteret af Plast Center Danmark (PCD), som også er en del af det omfattende partnerskab bag projektet. PCD brugte sit store kendskab til og tætte samarbejdsrelationer med danske plastvirksomheder til at strikke det helt rigtige forløb sammen.

Leise Marud, forretningsudvikler hos PCD, var tovholder på forløbet og havde et tæt samarbejde med MV Plast. Og for Mogens Velling havde det stor betydning, at det var den samme konsulent, der hjalp med bl.a. certificering og markedsudvikling: 

Leise Maruds hjælp kan ikke gøres op i penge, for hun kom med det, som vi virksomheder ofte mangler: Kompetencer og netværk - og tid. Før CGO gik jeg i gang med det grønne og bæredygtige, når jeg var færdige med mine 70 timer om ugen i produktionen. Nu har vi med hendes hjælp fået gjort den grønne omstilling til en integreret del af produktionen.”

 

FAKTA Om ”Grøn Cirkulær Omstilling i SMV’er” (GCO)

GCO er et landsdækkende program for små- og mellemstore virksomheder, der gerne vil i gang eller videre med deres grønne, cirkulære omstilling.

I projektet får virksomhederne overblik over deres nuværende ressourceforbrug og klimaaftryk, får undersøgt cirkulære forretningsmuligheder og får lavet en plan for, hvordan de fremadrettet kan arbejde mere grønt og cirkulært. Det gør de med hjælp fra en branchekyndig rådgiver, som de får 100 pct. støtte til.

GCO går på tværs af alle brancher og skal hjælpe over 450 danske virksomheder med at udvikle deres forretning i en mere bæredygtig og cirkulær retning.

Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse har givet et tilsagn på ca. 95 mio. kr. til projektet. Heraf kommer 80,7 mio. kr. fra EU’s Regionalfond og 15 mio. kr. fra de decentrale erhvervsfremmemidler.

Indsatsen løber fra februar 2019 til december 2022, og virksomheder kan løbende indsende ansøgning.

Partnerskabet bag indsatsen er CLEAN og Lifestyle & Design Cluster (leads) samt landets erhvervshuse, Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark, Gate21, Plast Center Danmark, Food & Bio Cluster, Dansk Industri, Dansk Design Center, DAMRC og Næstved Kommune.

Læs mere om GCO i Erhvervsstyrelsens projektdatabase her

Læs mere om GCO på indsatsens hjemmeside

FAKTA Om EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet.

Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne

  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive
  • Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med over 30.000 indbyggere