Facebook LinkedIn Twitter Hvis du deler indholdet, vil udbyderen af servicen sætte en eller flere cookies på din computer.
11.08.2021

Bæredygtighed på plakaten: Fem teatre går sammen om at genbruge rekvisitter og kulisser

Fem Aarhus-teatre vil bygge fælleslager og genbruge materialer i stedet for at sende dem på forbrændingen.

Når tæppet er gået ned, og teaterforestillingen er taget af plakaten, ryger kulisserne på teatre ud og ofte til forbrænding. Nu tager fem Aarhus-teatre - blandt andet Aarhus Teater (foto)  initiativ til at skabe et cirkulært fælleslager, der skal forlænge livet for kulisser, rekvisitter og materialer. Foto: Wikipedia Commons

Nu er bølgen af cirkulær økonomi og bæredygtighed også nået til virksomheder i oplevelsesindustrien. Fem teatre fra Aarhus har brugt et forløb i regionalfondsprojektet ”Rethink Business – Cirkulær forretningsudvikling” til at aftale rammerne om teaterverdenens første cirkulære fælleslager og en fælles indkøbspolitik. Projektet har den nationale erhvervsklynge Lifestyle & Design Cluster (LD Cluster) som operatør.

Via fælleslageret kan teatrene dele materialer, kulisser og rekvisitter, som ellers typisk bliver smidt ud. Det gælder fx de stemningsskabende pvc-gulve, som ofte kun bruges én gang og derefter kasseres, når sidste tæppefald er omme.

Christian Bjerrum, leder af den uafhængige interesseorganisation Bæredygtig Scenekunst NU, som står bag etableringen af det aarhusianske teatersamarbejde, forklarer:

Gulvene har en utrolig lang levetid og får med dette lager endnu bedre mulighed for rent faktisk at blive brugt igen.”

Han forklarer, at teatrene ikke tidligere har haft så meget fokus på grøn omstilling og klimamålene – og heller ikke har haft viden og indsigt i området.

Men vi må alle sammen tage et ansvar for klimaet, og derfor ansøgte vi om at komme med i ”Rethink Business”, hvor vi har haft en meget inspirerende oplevelse med grøn omstilling. Overliggeren er virkelig sat højt, og vi er meget glade for at have udviklet planerne om det cirkulære fælleslager i tæt samarbejde med vores partner, bæredygtighedsbureauet Worldperfect.”

Den potentielle CO2-aflastning er ikke beregnet endnu, men de fem teatre ser store miljømæssige, samfundsmæssige og økonomiske fordele i samarbejdet:

  • Direkte genbrug af materialer giver en målbar miljømæssig gevinst. Teatrene kan dele materialer og scenografier, og der er gode muligheder for både at lave store mængder direkte genbrug og genanvendelse.
  • De enkelte teatre kan spare deres eget lager, fordi alt materiale er samlet i det centrale lager.
  • Der bruges færre ressourcer, og langt færre rekvisitter ender på forbrændingen.

Også en fælles indkøbspolitik – primært på materialer - venter teatrene sig meget af: ”Vi kan alle vinde noget ved at samarbejde omkring indkøb og investeringer,” fastslår Christian Bjerrum.

De fem deltagende teatre og deres repræsentanter i ”Rethink Business” er fra venstre Torben Dahl, teaterchef på Teater Katapult, produktions- og teamleder Morten Birk fra Teatret Svalegangen, Allan Aagaard, adm. direktør på Aarhus Teater, kunstnerisk leder på teatret Don Gnu Kristoffer L.A. Pedersen, Daniel Bevensee, medstifter af Teatret Apropos samt Christian Bjerrum Gade, medstifter af Bæredygtig Scenekunst NU, som er initiativtager til teaternetværket og har co-faciliteret processen sammen med bæredygtighedsbureauet Worldperfect. Foto: LD Cluster

Frank Engelbrecht, projektleder for cirkulær økonomi i Lifestyle & Design Cluster, oplever en spirende grøn bevidsthed hos SMV’er inden for oplevelsesøkonomien og i kunstens og kulturens verden:

Oplevelsesøkonomien og kunst- og kulturbranchen vil bæredygtighed i alle dens cirkulære varianter. Selvom vi bevæger os over i en produktverden, hvor selve produktet er immaterielt i form af et event eller en oplevelse, er der stadig masser af ”rekvisitter” og fysiske genstande, som kan gentænkes og måles på i en ny cirkulær forretningsmodel. Helt overordnet handler det nemlig stadig om at nedbringe CO2-udledningen og gentænke sin forretning i bred forstand – nu bare med et grønt og bæredygtigt sigte.”

Teatersamarbejdet forankres i Bæredygtig Scenekunst NU, der på langt sigt har ambitioner om at få teatre i hele Danmark med i det cirkulære fælleslager.

Det er ikke nyt, at teatre samarbejder om forestillinger, men nu sætter vi det for første gang mere i system og sørger for, at alle størrelser af teatre - store som små – inviteres med,” siger Christian Bjerrum.

FAKTA OM EU’s Regionalfond

I perioden 2014-2020 investerer EU's Regionalfond, Socialfond og danske partnere hvert år 1 mia. kr. i aktiviteter, der skaber vækst og beskæftigelse i hele landet. Regionalfondsprogrammet for 2014-2020 er målrettet bedre vækstvilkår for små og mellemstore virksomheder, der spiller en vigtig rolle i at skabe vækst og nye arbejdspladser i Danmark.

Derfor medfinansierer EU's Regionalfond projekter, der skal:

  • Styrke virksomhedernes innovationsevne
  • Udarbejde vækstplaner for virksomhederne
  • Hjælpe virksomhederne med at blive mere ressourceeffektive.
  • Understøtte bæredygtig, grøn byudvikling i kommuner med byer over 30.000 indbyggere